Tungediagnose
Tungediagnose:
Tungediagnose er et spennende verktøy, fordi vi ved hjelp av den kan se hvordan en person har det, både fysisk og psykisk. Jeg kan se en prognose for klientens tilstand og behandlingsmuligheter. Tungediagnosen gir god informasjon, men jeg vil alltid sammenligne observasjonene med de andre undersøkelsene jeg gjør for å komme frem til den endelige diagnose. Hvordan avleses en tungediagnose? Jeg ser på tungens farge, form, belegg og fuktighet. Tungen kan fortelle mye om den såkalte energetiske tilstand. Jeg ser på oversiden og undersiden av tungen og noterer alle tegn jeg ser. Til sammen danner dette tungediagnosen. Det kan høres innviklet ut, men det er mange tegn som man lærer seg å kjenne fort, fordi de ses hos de fleste klienter.
Tungens egen farge er viktig og forteller noe om blodets tilstand. Normalt ved en frisk tilstand, skal fargen være lys, lett rosa. Fargene som ofte forekommer er blek, lyserød, rød, blårød og purpur. Hver farge har en betydning, som er avgjørende.
Form:
Tungens form rommer mange opplysninger og vi ser på følgende: Er tungen lang, kort, tykk eller bred? Er det hevelser, fordypninger, revner / elver / fissurer? Er de vertikale eller horisontale? Hvor er de plassert på tungen? Er det hevelse på kantene, ruller de opp? Er tungen spiss eller firkantet? Det er mange tegn, som hjelper oss i en diagnosesituasjon.
Belegg:
Når man ser på belegg på tungen, ser man bla. etter om det er gult eller hvit belegg. Fargen avspeiler kulde eller varme, underskudd eller overskudd.
Fuktighet:
Er tungen tørr, fuktig eller våt? Normal tunge skal være lett fuktig. Tørr tunge viser underskudd av kroppsvæsker og våt tunge viser væske-opphopning.